Loboda

.Loboda este o plantă perfect adaptată la toate condiţiile de temperată, fiind foarte puţin pretenţioasă. Loboda este o planta anuala care se inmulteste prin seminte. Ea creste si la umbra, si la soare, rezista la seceta si este rar afectata de daunatori. Plantele cultivate in soluri bogate si bine umezite dau frunze mai mari. Loboda rosie se simte mai bine in locuri umbroase; in plin soare frunzele ei se usuca. Loboda nu are aroma. Frunzele ei au un gust agreabil si delicat, asemanator cu cel al spanacului, contrastand cu multe alte ierburi de salata, care au gust mai puternic.
Loboda, conţine substanţă uscată, albumină, grăsimi, substanţe extractive neazotate, celuloză, vitamine, săruri minerale (potasiu, fosfor, calciu), pigmenţi clorofilieni şi carotenoizi.
Are acţiune depurativă, diuretică, remineralizantă, emolientă, emetică, calmantă şi vitaminizantă. Sub formă de extract, sucuri sau fierturi din frunze, infuzie sau decoct din seminţe, loboda ajută la vindecarea afecţiunilor pulmonare, a durerilor de stomac, a afecţiunilor ginecologice, heptaice şi renale, iar sub formă de comprese sau cataplasme din frunze fierte sau tocate se pot trata diferite afecţiuni ale pielii,  în special pe leziuni purulente,  pentru a grăbi coacerea. Se foloseste in salate, mai ales alaturi de macris, a carui aciditate o imblanzeste. In special frunzele de culoare rosie sunt un adaus placut ochiului pentru salatele verzi.
Frunzele de loboda sunt adesea folosite ca inlocuitor pentru spanac. Calitatea “spanacului” preparat cu loboda este totusi mult inferioara celei obtinute din spanacul obisnuit. De aceea, in unele regiuni, loboda este numita si spanac-porcesc, sau salbatic.
In Romania, loboda este folosita mai mult ca leguma decat pe post de condiment. Este intalnita in special la prepararea ciorbelor si a borsurilor, dar intra ca ingredient si in reteta unei delicioase ciulama.
Gustul ei se potriveste bine cu salata verde si porumbul. Se combina perfect cu alte condimente, cum ar fi: limba-mielului, cicoare, creson, nasturel, marar, fenicul, grasita, ruccola (voinicica), macris, sorbestrea.Mai multe poti vedea aici

Post Your Comment Here

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *