Ce trebuie să mănânci când suferi de afecțiuni hepatice!

Unul dintre organele vitale ale corpului este și ficatul, care îndeplinește aproximativ 500 de funcții foarte importante pentru organism. Din păcate, pentru că ”ficatul nu doare”, cei mai mulți dintre noi află că suferă de afecțiuni hepatice abia atunci când acestea sunt destul de avansate, iar de aici până la complicații gen ciroză sau cancer hepatic nu mai este decât un pas!

Regimul alimentar indicat pentru afecțiuni hepatice

Pentru a ține aceste afecțiuni hepatice sub control, dar și pentru a proteja funcțiile ficatului, este necesar ca bolnavul să respecte indicațiile medicului privind un anume . De aceea, am decis să îți venim și noi în ajutor și să îți prezentăm, pe scurt, în ce constă acesta. De menționat că, după masă, ar trebui să stai măcar o jumătate de oră întins/ă pe partea dreaptă, deoarece în acest fel ai o mai bună drenare a bilei.

Alimente interzise

Există o listă cu alimente interzise în afecțiuni hepatice. Astfel, uită complet de consumul de alcool, cărnurile grase sau afumate. Mâncărurile condimentate, prăjite sau chiar conservate intră și ele pe această listă, alături de mezeluri, sau chiar și unele preparate tradiționale de Sărbătorile de Iarnă. Poate fi frustrant, dar sănătatea ar trebui să fie mai importantă decât orice altă poftă culinară.

Ouă și brânzeturi

Există înrădăcinată în mintea românilor ideea că atunci când suferi de afecțiuni hepatice, oul este un aliment cu desăvârșire interzis. Cu toate acestea, lucrurile nu stau chiar așa. Sunt permise ouăle moi și ochiurile românești. Chiar și lactatele sunt bune, cu excepția celor grase: cașcaval, brânză de burduf, brânza cu mucegai sau brânza foarte grasă.

Fără fasole și usturoi

Deși regimul alimentar indicat în afecțiuni hepatice este unul în care este încurajat consumul de legume, există totuși unele interzise. Ar fi bines ă ții cont de recomandările medicului tău în acest caz, dar de regulă pe lista de legume pe care ar fi bine să le eviți se află fasolea uscată, ceapa – în special preparată termic prin prăjire, mazăre, castraveți, ridichi și usturoi.

Cum se consumă carnea

Nici carnea nu este contraindicată în suferințele ficatului, doar că din păcate, dacă o preferai prăjită, sau în mezeluri, atunci o să fie puțin mai greu să te obișnuiești cu noile restricții. Astfel, consumul cărnii este recomandat doar fiert sau la cuptor, dar nu-ți face griji, vei descoperi că și în preparată în acest mod carnea poate fi delicioasă.

Sosuri și condimente

După cum spuneam ceva mai sus, mâncarea condimentată nu are ce căuta în stilul alimentar al persoanelor care suferă de afecțiuni hepatice. Din păcate, nici sosurile nu sunt indicate. Poți consuma în schimb sos de roșii cu verdețuri, sos alb de legume, borș de putină, suc de roșii, ceapă fiartă, leuștean, pătrunjel, vanilie, scorțișoară, tarhon și dafin. Nici sarea nu este indicată, așa că discută cu medicul cu ce ai putea să o înlocuiești pentru a da un gust bun preparatelor pe care le consumi.

”Uită” de dulciuri

Tot pe lista de alimente interzise se află și dulciurile, în special cele din comerț. Prea mult zahăr este chiar dăunător organismului nu doar atunci suferi de diabet, de aceea ar trebui să renunți, măcar puțin, la el. Potrivit specialiștilor, excesul de zahăr poate duce la boala ficatului gras, afecțiune întâlnită în special în cazul bărbaților. Prin urmare, pentru a nu lăsa afecțiunile ficatului să ”își facă de cap”, începe prin a elimina măcar o parte dintre alimentele care îți pot cauza astfel de probleme, cum sunt și dulciurile. De multe ori, acest simplu gest va fi suficient de multe ori pentru a-ți ține sub control trigliceridele și a ajuta la regenerarea ficatului.

O soluție la îndemâna ta

În afară de faptul că viața ta trebuie să se schimbe radical, regimul alimentar să fie altul, iar stresul să nu mai fie atât de prezent, ai nevoie și de un mic ajutor pe care natura ți-l oferă: armurariul.

Pentru a fi sigur că beneficiezi de toate proprietățile acestei plante, poți alege să o consumi sub forma unui supliment alimentar natural. Dar, pentru că rafturile farmaciilor sunt pline de astfel de suplimente, am găsit noi unul perfect pentru tine: Hepato Vital, un supliment pentru regenerare și protecție hepatică, perfect pentru sănătatea ficatului tău, pe care îl poți găsi chiar aici.

Ajutorul naturii pentru sănătatea ficatului tău

Grație conținutului său, acest supliment poate fi ajutorul de care ai nevoie pentru sănătatea ficatului. Dintre acțiunile acestuia enumerăm câteva:

• Detoxifică și regenerează celulele hepatice, eficient în procesele de eliminare a substanțelor dăunatoare din organism;

• Reglează toate funcțiile ficatului, normalizează valorile crescute ale parametrilor biochimici serici;

• Protejează celulele ficatului de acțiunea factorilor nocivi toxici, chimici;

• Adjuvant important în cazul afecțiunilor cronice ale ficatului (hepatite cronice de etiologie virală, toxică, alimentară, idiopatică, steatoză hepatică, ciroză hepatică);

• Adjuvant important în cazul cancerului hepatic, alte neoplazii în perioada tratamentelor chimioterapice și radioterapice (favorizează detoxifierea și eliminarea produșilor rezultați din degradarea metabolică).

Ține legătura cu medicul specialist

Medicul specialist este singurul care poate evalua starea de sănătate a ficatului tău, așa că ai grijă să ai o relație bună cu acesta. De aceea, mergi regulat la control, urmează indicațiile lui și vei vedea că lucrurile încep să se schimbe, în sens pozitiv. Într-adevăr, este destul de dificil de ținut sub control afecțiunile hepatice, o dată ce acestea au început să își facă simțită prezența, dar nu este ceva imposibil. Este nevoie de multă ambiție din partea ta, multă determinare și disciplină. Reține că totul depinde în mare măsură de tine și de felul în care alegi să respecți tratamentul și indicațiile medicului specialist.

O viață sănătoasă contează enorm

Atunci când dorința ta este să ai un sănătos, trebuie să îți schimbi stilul de viață. Da, este adevărat că trebuie în primul rând să îți schimbi stilul alimentar. De aceea, evită mâncatul excesiv, fumatul (inclusiv cel pasiv), consumul de băuturi alcoolice şi carbogazoase, ai grijă la abuzul de medicamente, de uleiuri prăjite şi de alimente bogate în conservanţi, aditivi, coloranţi şi îndulcitori. Mesele neregulate nu sunt indicate, și niciodată nu renunța la micul dejun.

Odihna este și ea importantă pentru sănătatea ficatului tău, așa că nu te culca şi trezi la ore târzii. Cel mai bine ar fi să îți faci un program zilnic, pe care să îl respecți, și după o perioadă, organismul tău va începe să funcționeze din nou așa cum trebuie!

Post Your Comment Here

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *