Valeriana, darul naturii pentru sănătatea ta!

Există nenumărate plante pe care le putem folosi pentru a ne recăpăta sănătatea. Printre acestea, la loc de cinste este și valeriana, cea considerată pe drept cuvânt darul naturii pentru sănătatea ta. Beneficiile pe care această plantă le aduce organismului nu sunt de neglijat, iar dacă nu știi prea multe despre aceasta, nicio problemă, vom încerca să îți oferim informațiile de care ai nevoie.

Plină de substanțe benefice

Valeriana este, fără îndoială, una dintre plantele cele mai des folosite în medicina naturistă, deoarece are numeroase efecte benefice asupra organismului. Este o bună sursă de substanțe cu proprietăți importante asupra stării de bine, cum ar fi: ulei volatil, acid izovalerianic, acid cafeic, rășini și glucide.

Grație substanțelor conținute, valeriana se dovedește a fi un aliat de nădejde pentru a ameliora și chiar trata multe dintre neplăcerile cu care ne putem confrunta. Dintre beneficiile sale asupra organismului menționăm pe cele mai importante dintre ele:

  •     îmbunătățește calitatea somnului;
  •     acționează împotriva problemelor digestive;
  •     calmează crampele și sindromul colonului iritabil;
  •     combate stările depresive și problemele cardiace;
  •     alungă atacurile de panică;
  •     adjuvant în simptomele sindromului premenstrual.

Suplimente alimentare pentru efect maxim

Rafturile farmaciilor sau ale magazinelor de produse pe bază de plante sunt pline de comprimate, picături sau tinctură de valeriană. Dar dacă vrei cel mai bun produs de acest gen, îl găsești chiar aici, sub forma unui supliment alimentar de la Equilibra cu extract din rizomi de valeriană, ce conține un fitocomplex bioactiv cu proprietăți calmante și de inducere a somnului liniștit. Acizii și uleiurile volatile din plantă au rol de mediator chimic ce determină excitabilitatea neuronală, de aceea acționează ca sedativ, ca un calmant.

Valeriana și beneficiile sale

Există, după cum ai observat ceva mai sus, numeroase beneficii pe care valeriana le aduce organismului. În rândurile de mai jos ți le vom detalia, astfel încât tu să înțelegi mai bine acest aspect.

Gata cu problemele cu somnul

Multă lume se plânge de probleme cu somnul, insomnii, și nu de puține ori ajung la medicul specialist pentru a le prescrie un tratament pentru acestea. Din nefericire, acest tip de tratament dă dependență, iar după încetarea lui și efectele benefice dispar. De aceea poate ar trebui să-i acorzi atenția cuvenită valerianei, cunoscută ca fiind unul dintre cele mai bune sedative naturale. Și, mai mult, atâta vreme cât se respectă indicațiile de administrare, nici nu există riscul unor efecte adverse nedorite.

Uită de durerile gastrice

Durerile gastrice îți fac probleme? Atunci apelează din nou la valeriană care acționează împotriva spasmelor, ceea ce te ajută să nu te mai confrunți cu acele neplăcute dureri. De asemenea, valeriana se recomandă și în cazul în care suferi de sindromul colonului iritabil.

Scapă de depresie

Se spune despre depresie că este ”boala omului modern” și, într-adevăr, din ce în ce mai multă lume se plânge de manifestările ei neplăcute. Din nou valeriana vine în ajutor și, grație proprietăților sale calmante, te ajută să îți controlezi mai bine stările depresive.

Controlează neplăcerile sindromului premenstrual

Cele mai multe dintre femei se plâng că suferă de sindromul premenstrual, dar și de crampe puternice pe perioada menstrei. Unul dintre cele mai bune tratamente, cu efecte care se observă rapid, este și valeriana. Chiar și cele mai neplăcute simptome vor fi ameliorate rapid, și tu îți vei putea desfășura activitatea în mod normal.

Ține stresul sub control

Cine, în zilele noastre, poate face afirmația că stresul nu este o constant în viața lui? Nivelul ridicat al stresului ne provoacă destule neplăceri, așa că înainte de a încerca orice alt tratament pentru a mai ”reduce puțin turația”, apelează la valeriană, care va controla nivelul de anxietate, va îmbunătăți calitatea somnului, iar organismul va fi mult mai relaxat. Ce poți să îți dorești mai mult?

Îmbunătățește activitatea cerebrală

Valeriana, mai exact rădăcina plantei, este folosită cu succes atunci când vine vorba despre îmbunătățirea activității cerebrale. Este indicată să fie folosită chiar și în cazul bolnavilor care suferă de demență. Valeriana este recunoscută pentru faptul că ajută la îmbunătățirea funcției secțiunilor cerebrale specifice și pentru creșterea fluxului sanguin. Îmbunătățește memoria și chiar poate să prevină demența și apariția bolii Alzheimer.

Ameliorează convulsiile

Prea puțină lume știe dar valeriana este excelentă pentru a scădea frecvența convulsiilor epileptic și calmarea sistemului nervos.

Relaxare musculară

Ai fost cumva diagnosticată cu sindromul picioarelor neliniștite? Nu intra în panică, nu ești singura, și folosește-te de valeriană pentru a ameliora neplăcutele simptome cu care te confrunți. Au fost realizate unele studii în urma cărora, pacienții care au participat la ele au afirmat că valeriana le-a adus acea relaxare musculară de care aveau nevoie pentru a se putea odihni așa cum trebuie.

Îți ține inima sănătoasă

Valorile mari ale tensiunii arteriale își fac de cap? Atunci ai nevoie de valeriană, pentru că printre beneficiile pe care aceasta le aduce organismului se numără și faptul că întărește și crește elasticitatea vaselor de sânge. Această proprietate duce la scăderea valorilor mari ale tensiunii arteriale, iar inima ta va fi mult mai sănătoasă.

O piele frumoasă

Pentru persoanele preocupate de sănătatea și frumusețea pielii, nimic nu este prea scump pentru a-și atinge obiectivul. Înainte de a apela însa la produse scumpe și de o calitate îndoielnică, mai bine încearcă uleiul esențial de valeriană, care reduce riscul apariției ridurilor, îți mențin pielea perfect hidratată și fără imperfecțiuni.

Reduce simptomele ADHD

Chiar dacă se spune că nu există remediu pentru ADHD, există numeroase metode prin care neplăcerile asociate acestei afecțiuni pot fi mult reduse. Pe listă intră și valeriana, care este considerată unul dintre cele mai bune remedii naturale pentru a controla simptomele ADHD, cum ar fi hiperactivitatea, anxietatea, concentrarea redusă, energia redusă și problemele cu coordonarea.

Efecte adverse

Chiar dacă este vorba despre un remediu natural, trebuie să ții cont că te poți confrunta cu unele efecte adverse. Este vorba de stări de greață și chiar dependență, dar acestea apar numai în cazul de consum în exces de valeriană. De aceea se recomandă respectarea cu strictețe a recomandărilor făcute de medicul curant.

Contraindicații

În pofida faptului că are o mulțime de efecte benefice, după cum te-ai convins, consumul de valeriană nu se recomandă oricui. În primul rând, nu consuma valeriană dacă ești însărcinată sau alăptezi, și în niciun caz nu o administra copiilor.

Valeriana este contraindicată persoanelor cu valori mici ale tensiunii arteriale, dacă urmezi un tratament cu antibiotic sau dacă suferi de anemie. De asemenea, nu trebuie asociată cu băuturile alcoolice sau cafeaua, deoarece își va pierde efectul.

Post Your Comment Here

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *