Scapa de problemele articulare

Trei ași naturali pentru sănătatea articulațiilor

Sănătatea articulațiilor este inerentă unei bune calități a vieții. Ne permite mișcarea fără dureri, plimbarea, dansul, sportul, roboteala… și ne asigură confortul zilnic.

Însă, cu timpul, sau în anumite cazuri, confortul dat de libera mișcare dispare deoarece în interiorul  articulațiilor apar leziuni cauzatoare de inflamații și de dureri.

Cum ar fi să te trezești dimineața și să te întinzi cu voluptate, fără să simți nicio durere la încheieturi?

Să te dai jos din pat, să-ți faci gimnastica de dimineață, meditația, plimbarea sau joggingul, fără să te împiedice nicio durere?

Să mergi, pe jos, cu bicicleta sau chiar și cu mașina, la activitatea zilnică, relaxat, cu zâmbetul pe buze, fără să te înjunghie niciun genunchi, șold sau încheietură?

Să poți face lungi plimbări în natură, cu plăcere și fără efortul de a ignora o durere, ori să mergi la dans cu entuziasm, pentru că-ți place și că poți… și pentru că ai grijă de sănătatea articulațiilor tale?

Motivele sunt multiple (artrite reumatoide, osteroartrite, artroze sau lovituri) dar în toate cazurile efectul este deteriorarea cartilajului articular. 

Cu scopul de a combate degenerarea cartilajului a fost creat un supliment care combină în dozaj optim constituenții ce stau la baza bunei funcționări a articulațiilor și a cartilajului, antiinflamator și fără efecte adverse.

Articulația este structura care reglează legătura dintre două segmente osoase și cea care permite mișcarea oferind mobilitate scheletului.

Articulația are două roluri esențiale în flexibilitatea scheletului: absoarbe șocurile și împiedică frecarea fragmentelor osoase. Elementul principal care asigură aceste funcțiuni ale articulației este cartilajul.

Principalele categorii de articulații care se regăsesc în scheltul uman, în funcție de mobilitatea lor, sunt

 • articulațiile oaselor craniului sau pelvisului, adică  articulațiile fixe
 • articulațiile coloanei vertebrale, sau articulațiile semimobile
 • genunchiul, încheietura mâinii, umărul, cotul, glezna și articulațiile șoldului care intră în componența articulațiilor sinoviale.

Articulațiile de tip sinovial sunt majoritare în corpul uman. Sunt cele mai expuse șocurilor și sunt concepute să le poată absorbi, astfel încât oasele să fie protejate, să nu sufere frecări sau, mai rău, leziuni.  Ele sunt compuse din:

 • capsula articulară, care îmbracă structura articulară,
 • membrană sinovială – stratul intern al capsulei care protejează cavitatea sinovială și produce, în același timp, lichid sinovial.
 • lichidul sinovial, sau lichidul articular este responsabil cu lubrifierea articulației și menținerea mobilității ei dar și de a asigura oxigenul necesar celulelor cartilajului și de a  elimina dioxidul de carbon din cartilaj. El este un compus de proteine și acid hialuronic.  
 • cartilajul articular și anume țesutul elastic care îmbracă componentele osoase ale articulației. Șocurile mecanice la care sunt supuse în mod constant articulațiile sunt atenuate de cartilajul articular. Prin structură și compoziție cartilajul are funcționalitatea unui tampon între oasele care se îmbină prin articulație.

Componente esențiale pentru sănătatea articulațiilor, produse de organism, care dau cartilajului toate aceste proprietăți de tampon, dar care concură și la menținerea și regenerarea țesutului cartilaginos, sunt sulfatul de condroitină, sulfatul de glucozamină și sulfatul de metilsulfonilmetan (mai cunoscut drept MSM).

Condroitina, substanța care  protejează și regenerează cartilajul

Condroitina este prezentă, în funcție de tipul ei, în cartilajele osoase cărora le conferă protecție și rezistență, dar și în tendoane, în țesuturile pielii, în pereții arterelor și în valvele cardiace.

În organism ea există sub formă de sulfat de condroitină. Alături de glucozamină intră în categoria glicozaminoglicani, polyzaharide esențiale și indispensabile în mecanismul biochimic al cartilajului.

Rolul sufatului de conroitină la nivel articular

Pentru sănătatea articulației, cartilajul trebuie să fie bine hidratat pentru a se putea asigura schimbul de nutrienți cu lichidul sinovial dar și cu osul.

 • Rolul acesta este al moleculei de sulfat de condroitină, care atrage și reține apa în țesut.
 • Substanța are rol și în menținerea integrității structurale a țesuturilor..
 • Condroitina este responsabilă și cu anihilarea enzimelor care, o dată cu înaintarea în vârstă, încep să atace cartilajul.
 • Asociată cu glucozamina ajută la regenerarea țesutului, acolo unde enzimele și-au început ”atacul”.

Din aceste motive, pentru sănătatea articulațiilor, este necesară suplimentarea acestor substanțe prin alimentație, sulfatul de condroitină găsindu-se  în stare naturală în cartilajul de rechin și de bovine. Cum însă cantitatea ingerată prin alimentație este adesea insuficientă, s-au produs suplimente naturale care le conțin.

Beneficiile suplimentelor cu condroitină

O dată cu apariția unor leziuni rămase netratate (lovituri, fisuri de menisc, rupere de ligamente), a unei vieți sendentare ori a creșterii în greutate, cartilajul este suspus unui stres la care elementele sale componente și vindecătoare (sulfatul de codroitină, sulfatul de glucozamină și metilsulfonilmetanul) nu mai fac față.

Pentru menținerea sănătății articulațiilor sau în tratamentul afecțiunilor osteoarticulare folosirea suplimentelor cu sulfat de condroitină, prezintă următoarele beneficii:

 • ajută la hidratarea și lubrifierea țesuturilor afectate,
 • protejează cartilajele împotriva deteriorării,
 • contribuie la regenerarea celulară, participând la producerea țesutuluicartilaginos,
 • stimuleaza sinteza colagenului,
 • suprimă enzimele care produc leziuni cartilajelor,
 • are efect antiinflamator, reducând inflamația articulară.
 • Și, nu în ultimul rând, contribuie la menținerea sănătății inimii.

Glucozamina – origine, rol și beneficii pentru sănătatea articulațiilor

Glucozamina, precum condroitina, este produsă de corpul nostru, în special la nivelul articulațiilor. Glucozamina este implicată în procesul pe producere a cartilajului, ligamentelor, tendoanelor și a lichidului sinovial.

Se găsește în organism tot sub formă de sulfat și intră în categoria substanțelor indispensabile în mecanismul biochimic al cartilajului.

 • Glucozamina se găsește în mod natural în cochiliile scoicilor și în oasele păsărilor și animalelor. De obicei, pentru suplimentele alimentare se extrage din cochiliile de scoici.
 • Studiile și observațiile ultimilor ani au arătat că tratamentul cu  sulfat de glucozamină poate încetini degradarea cartilajului dar acționază în menținerea elasticității, rezistenței și densității acestuia.
 • Mai mult, glucozamina inhibă unele enzime care degradează cartilajul
 • Studii au arătat că sulfatul de glucozamină acționează ca agent antiinflamator dar și imunosupresiv (proprietate necesară în cazul implanturilor, cât și în cazul bolilor autoimune).
 • Glucozamina sulfat este în ultimul timp tot mai intens utilizată în prevenirea bolilor articulare cum ar fi osteoartrita. S-a dovedit a fi o bună  alterantivă a tratamentului cu antiinflamatoare nesteroidiene, datorită faptului că e un antiinflamator puternic, foarte ușor asimilat de organism  și fără efecte secundare.
 • Multe studii centrate pe glucozamină au constatat îmbunătățirea efectelor acesteia în sănătatea articulațiilor când este combinată cu condroitina. Cele două reușesc chiar să regenereze tesutul cartilaginos.

Ce este metilsulfonilmetan (MSM)  și care-i sunt proprietățile

O altă substanță care este absolut esențială organismului, ea existând în fiecare celulă a corpului uman, este sulful.

Metilsulfonilmetan (MSM)

este o formă naturală de sulf organic, iar pentru beneficiile pe care le aduce sănătății, inclusiv sănătății articulare, procesul prin care este extras acest compus este considerat a fi una din marile realizări ale medicinei ortomoleculare.

Sulful se găsește în mod natural în plante, animale și oameni și contribuie la mai toate funcțiile vitale, ajutand la oxigenarea celulelor, la detoxifiere și la creșterea osoasă sau musculară. Are puternice proprietăți antioxidante, antiinflamatoare și detoxifiante. Contribuie la menținerea sănătății părului și unghiilor și fortifică țesuturile conjunctive.

Rolul MSM în sănătatea articulațiilor

MSM este foarte folosit de medicina alternativă pentru cei care caută un mod natural de a scăpa de durerile articulare, musculare sau pentru a-și crește imunitatea. 

Sunt studii care au arătat că  MSM reduce procesele inflamatorii din corp, protejează cartilajele și sănătatea articulațiilor împiedicînd atrofierea elementelor lor. Pacienți care au luat MSM timp de 12 săptămâni au constatat o scădere a durerilor, îmbunătățirea mobilității articulațiilor și ușurință în a-și desfășura activitățile zilnice.

Acești trei compuși naturali indispensabili corpului nostru, în special în menținerea sănătății articulațiilor, care fac minuni și administrați separat, au rezultate impresionante (observate de pacienți și atestate de cercetători)  când acționează împreună într-o formulă naturală riguros stabilită  în urma multor ani de studii.

Post Your Comment Here

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *