Totul despre Intoleranta la Gluten


Glutenul și aisbergurile au multe în comun. Ele nu intra în planurile de zi cu zi pentru majoritatea oamenilor, dar pentru altii, cum ar fi cei care sufera de Boala Celiaca și capitanii de pacheboturi, este necesar să fie evitate cu orice preț.

De asemenea,exact ca si un iceberg, există mai multe de spus despre decât este vizibil la suprafață.

Glutenul este o proteină care apare în mod natural la un anumit număr de cereale cum ar fi grâul, orzul, secara și ovăzul.
Ca un ingredient, cele două componente (sub-proteine​​ din glutenina și gliadină)  întăresc aluatul și creaza buzunare care prind aerul eliberat de afanatori, cum ar fi drojdia.

Cum se manifesta la Gluten?

Daca sistemul dumneavoastra imunitar s-a setat sa respinga glutenul din organism, atunci de fiecare data cand veti consuma un produs ce contine acest compus, corpul dumneavoastra va face tot ce ii sta in putinta pentru a da afara “elementul negativ”, asta include si uciderea celulelor intestinale (fapt ce cauzeaza dureri insuportabile de stomac).
Inițial, intoleranta la gluten se poate manifesta prin:  diaree acuta, balonare, flatulenta, scaune incomode, pierderea in greutate si malnutritie, plus alte simptome inflamatorii.

Cum pot fi sigur ca sunt intolerabil la gluten?

Simplu, daca aveti urmatoarele simptome dupa consumarea unor produse ce contine gluten ( si daca aceste afectiuni nu se pot lega de alta afectiune deja cunoscuta de dumneavoastra)

  • Pierderea sau cresterea brusca in greutate
  • Deficiențe nutriționale datorate malabsorbtiei (de exemplu nivel scăzut de fier)
  • Grasime in scaune ( din cauza proastei digestii)
  • Dureri articulare
  • Depresie, anxietate, iritabilitate și alte modificări comportamentale
  • Eczeme și erupții cutanate
  • Dureri de cap
  • Oboseala cronica si consum redus de energie
  • Crampe, furnicături și amorțeli
  • Pentru sugari și copii – cestere lenta
  • Declin in sanatate dentara
  • Astm și alergii
  • Pofte alimentare, în special pentru produse de patiserie și dulciuri

Persoanelor care sufera de aceasta afectiune li se recomanda sa respecte o dieta pentru intreaga viata, astfel evitand problemele create de acest compus asupra oganismului.

Dieta fara Gluten

Faptul ca sunteti la o dieta fara gluten este mai mult o usurare, insa trebuie sa va feriti de anumite “capcane secrete” din alimentatia zilnica.

Spre exemplu, multe alimente ambalate contin gluten, cum ar fi carnea feliata, supe instant, sosuri, pentru ca glutenul este folosit ca si agent de ingrosare si conservare a substantei.

Cereale permise

  • Faina de Orez
  • Orezul
  • Soia
  • Porumb
  • Cartofi
  • Tapioca
  • Fasole
  • Mei
  • Hrisca
  • Seminte de In
  • Nuci

Cereale Interzise

  • ( inclusiv cel graham, dur, gris,alac)
  • Secara
  • Orz

 

Produse din comert ce ar putea contine Gluten

  • Bere
  • Siropul de orez brun
  • Cerealele la cutie
  • Vafele
  • Crutoane
  • Unele medicamente pot avea in compozitie gluten ( cititi prospectul sau intrebati-va farmacistul)
  • Batoane energice
  • Unele suplimente pe baza de plante
  • Sunca in vid
  • Fructele de mare in vid
  • Produse gata marinate
  • Briose
  • Placinte
  • Produse de panificatie
  • Paste
  • Carnati
  • Preparate din carne prelucrate ( salam, parizer, carnati)
  • Sosuri gata facute
  • Bazele pentru mancaruri ( cuburi sau vegeta)
  • Agenti de ingrosare a mancarurilor
  • Unele vitamine

 

Totdeauna cititi prospectul si etichetele produselor cumparate

Cheia intelegerii dietei fara gluten este de a deveni un bun cititor de etichete ale produselor ce urmeaza sa fie consumate !

Daca un produs nu este pe lista “alimentelor interzise”, daca se poate verifica, si daca nu contine derivate ale “alimentelor interzise”, atunci poate fi consumat fara probleme.

Din fericire, industria restaurantelor si producatorii de produse alimentare au raspuns pozitiv pacientilor intolerabili la gluten.

Produsele ajutatoare pentru ei, putand fi gasite pe rafturile oricarui supermarket si in majoritatea restaurantelor de pe tot globul.