Ginsengul – porţia ta de energie

Recomandat în medicina tradiţională chinezească drept tonic general, ginsengul este cunoscut de către occidentali pentru proprietăţile sale de calmare a stresului, de limpezire a minţii şi de creştere a vigilenţei. Fie că învăţăm pentru examene, vrem să ne revigorăm relaţia de cuplu sau pur şi simplu ne dorim mai multă energie şi vitalitate, suplimentele naturiste pe bază de ginseng sunt întotdeauna primul remediu la care apelăm cu încredere.

Recomandat în medicina tradiţională chinezească drept tonic general, ginsengul este cunoscut de către occidentali pentru proprietăţile sale de calmare a stresului, de limpezire a minţii şi de creştere a vigilenţei. Fie că învăţăm pentru examene, vrem să ne revigorăm relaţia de cuplu sau pur şi simplu ne dorim mai multă energie şi vitalitate, suplimentele naturiste pe bază de ginseng sunt întotdeauna primul remediu la care apelăm cu încredere.

Ginsengul este o plantă bogată în substanţe nutritive, a cărei rădăcină se foloseşte de secole în tratarea unei varietăţi de afecţiuni. Efectele sale de stimulare a memoriei şi de reducere a oboselii sunt arhicunoscute. Ginsengul are însă multe alte calităţi benefice pentru sănătate dar care au rămas neexplorate pentru publicul larg. Un astfel de exemplu este acţiunea sa antivirală, această plantă fiind un aliat de nădejde în lupta cu gripa şi guturaiul.

Un alt lucru pe care poate nu îl ştiai este că ginsengul stimulează producţia de endorfine, motiv pentru care joacă un rol important în menţinerea echilibrului hormonal al organismului. Planta conţine o serie de compuşi unici, ce îi conferă un efect puternic asupra glandelor suprarenale, favorizând secreţia hormonilor care ne ajută să facem faţă stresului fizic şi emoţional. Acum că ţi-am stârnit curiozitatea, citeşte mai departe despre beneficiile ginsengului pentru sănătate.

Calităţi terapeutice

Printre multiplele proprietăţi curative ale ginsengului se numără efectul să antioxidant, analgezic şi afrodiziac. Atunci când este folosită de către bărbaţi, planta stimulează funcţia erectilă, creşte nivelul de testosteron şi îmbunătăţeşte producţia de lichid seminal. De asemenea, este un excelent stimulent general, pentru o mai bună performanţă fizică şi mentală.

Ginsengul mai este renumit pentru:
– tratarea diabetului;
– scăderea colesterolului;
– facilitarea digestiei;
– stimularea proceselor cognitive;
– creşterea rezistenţei şi performanţei atletice;
– amplificarea libidoului;
– ameliorarea schimbărilor de dispoziţie şi a sindromului premenstrual la femei.

Mai mult decât atât, ginsengul revitalizează şi reenergizează întreg organismul, fiind util în combaterea stărilor de slăbiciune fizică şi oboselii cronice. Specialiştii reomandă această plantă pentru îmbunătăţirea rezistenţei organismului, a puterii de concentrare, dar şi în perioadele de convalescenţă, pentru a grăbi vindecarea şi recuperarea după boală.

 

La ce se foloseşte?

Ginsengul este deosebit de eficace în cazuri de anemie, depresie, hipertensiune arterială şi ulcer. Datorită calităţilor sale terapeutice, planta se foloseşte şi la prevenirea atacurilor de cord, impotenţei, infertilităţii şi bolii Lyme (cauzată de înţepătura căpuşelor). Pe lângă toate acestea, ginsengul mai este util şi pentru că:

1. Reduce stresul şi anxietatea

Planta are un pronunţat efect adaptogenic, ce creşte rezistenţa organismului la stresul fizic şi mental. Acest lucru contribuie la eficientizarea funcţiilor fiziologice, precum şi la stimularea vitalităţii.

2. Previne cancerul

Ginsengul este o armă naturală de prevenire a cancerului, iar asta se datorează în principal unor compuşi chimici numiţi ginsenoside, care se regăsesc în compoziţia plantei. Aceste substanţe inhibă dezvoltarea celulelor canceroase.

3. Stimulează sistemul imunitar
Poate cel mai important atu al plantei este efectul său imunomodulator. Ginsengul întăreşte apărarea naturală împotriva virusurilor şi bacteriilor, motiv pentru care este un bun tratament contra infecţiilor virale, inclusiv răceala şi gripa.

4. Reglează secreţia hormonală
Această plantă are un impact pozitiv asupra hipotalamusului, glandei pituitare endocrine, precum şi a glandelor suprarenale, ce joacă un rol important în producţia şi reglarea diferiţilor hormoni din organism.

Precauţii şi efecte secundare

Deşi ginsengul nu este o plantă toxică, folosirea excesivă şi prelungită poate duce la insomnie şi tensiune arterială mărită. Prin urmare, se recomandă utilizarea lui pe perioade de maximum trei luni. Cel mai bun mod de a profita de beneficiile sale este tratamentul ciclic, urmat zilnic timp de două sau trei săptămâni, după care se face o pauză de o săptămână.

Planta nu este indicată persoanelor care iau warfarină, heparină, aspirină, medicamente diuretice sau care suferă de boli cardiovasculare şi hipertensiune, deoarece poate interacţiona cu tratamentul medicamentos. De asemenea, nu trebuie combinată cu alte plante sau suplimente naturale pentru creşterea vigilenţei.

Autor: Alexandra Nedelcu


Post Your Comment Here

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *