Genţiana

Genţiana (Hydrastis Canadensis) este o plantă perenă, cunoscută şi sub denumirile de rădăcină galbenă, rădăcină portocalie, zmeură de pământ sau curcumă sălbatică. Este originară din Sud-Estul Canadei şi Nord-Estul Statelor Unite ale Americii. Poate fi deosebită de alte plante după rizomul său gros şi galben.

Genţiana (Hydrastis Canadensis) este o plantă perenă, cunoscută şi sub denumirile de rădăcină galbenă, rădăcină portocalie, zmeură de pământ sau curcumă sălbatică. Este originară din Sud-Estul Canadei şi Nord-Estul Statelor Unite ale Americii. Poate fi deosebită de alte plante după rizomul său gros şi galben. Planta are două frunze palmate şi pufoase, cu 5-7 lobi dublu-dinţaţi, care apar la finele primăverii. Are un singur fruct, care seamănă cu o zmeură mare, cu 10-30 de seminţe, şi care apare vara.

 

De ce e bună pentru sănătate

Botaniştii consideră genţiana drept o alternativă la tratamentele medicinale, aceasta fiind anticatarală, antiinflamatorie, antiseptică, astringentă, laxativă şi un eficient stimulent muscular. Specialiştii recomandă genţiana pentru gastrite, colite, ulcer duodenal, pierderea apetitului şi afecţiuni ale ficatului.

Planta mai este folosită pentru vindecarea rănilor minore, a infecţiilor vezicii biliare, pentru tratarea ciupercilor de piele, a răcelii şi a gripei, precum şi pentru decongestionarea sinusurilor şi a pieptului. Genţiana este, de asemenea, aplicată pe răni şi inflamaţiile cancerigene, fiind utilizată ca apă de gură în cazul unor inflamaţiilor gâtului, gingivale şi bucale.

Alte beneficii

1. Genţiana acţionează ca un tonic amar, stimulând apetitul, digestia şi secreţia bilei.
2. Este un bun expectorant şi este eficientă împotriva unei varietăţi de bacterii şi de ciuperci, precum E.coli şi Candida.
3. Se foloseşte la tratarea infecţiilor de la nivelul membranelor mucoase, incluzând aici gura, sinusurile, gâtul, intestinele, stomacul, tractul urinar şi vaginul.

Efecte secundare şi contraindicaţii

Genţiana nu este recomandată femeilor însărcinate, deoarece s-a descoperit că unul dintre principalele ingrediente ale plantei, berberina, poate cauza contracţii uterine şi poate mări nivelul de bilirubină. De asemenea, este contraindicată persoanelor cu tensiune arterială, iar cei care suferă de afecţiuni cardiovasculare ar trebui să folosească această plantă doar sub supravegherea unui medic.

Efectele secundare apar destul de rar, dar pot include iritarea gurii şi a gâtului, stări de greaţă, anxietate mărită şi probleme digestive. Nu în ultimul rând, genţiana nu trebuie administrată bebeluşilor sau copiilor aflaţi încă la vârste fragede.

 

Post Your Comment Here

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *