Dulciuri sănătoase recomandate de nutriţionişti

dulciuri sanatoase nutritionistiFructele reprezintă cea mai sănătoasă sursă de zahăr. Totuşi, există şi o minimă permisivitate la un alt fel de dulce care poate să fie consumat fără vinovăţie

Crema de fructe se nu­mără printre dulciurile sănătoase reco­mandate de nutriţionişti.

Medicii spun că excluderea completă a zaharurilor din alimentaţie nu este cea mai sănătoasă şi mai comodă metodă de a te menţine suplu, însă trebuie să ţinem cont şi de faptul că aportul caloric adus de dulciuri se depune rapid, sub formă de rezerve şi, astfel, controlul greutăţii devine dificil.

” Practic, noi recomandăm ca zaharidele să nu depăşească zece la sută din aportul caloric zilnic, însă în această raţie nu intră glucidele provenite din lapte sau fructe, ci doar glucidele adăugate din zahăr, miere sau fructoză”, explică lector univ. dr. Lygia Alexandrescu, medic nutriţionist la un cabinet particular din Bucureşti. Potrivit specialistului, fructele proaspete şi cele uscate reprezintă cea mai sănătoasă sursă de zahăr, însă există, totuşi, şi o minimă permisivitate la un alt fel de dulce care poate să fie consumat fără vinovăţie. Un astfel de exemplu este crema de cu fructe. Pentru prepararea ei, medicul spune că avem nevoie de un albuş de ou, o banană mare, 300 de grame de fructe proaspete (piersici, pere, ananas, ), o lingură de zeamă de lămâie şi o linguriţă de zahăr pudră. Albuşul se bate spumă, se adaugă banana mărunţită, zeama de lămâie şi zahărul pudră. Această compoziţie se mixează bine până când devine ca o cremă. În cupe individuale se aşază fructele şi deasupra se toarnă crema. Produsul se serveşte rece. Nutriţionistul ne face şi analiza nutriţională. „O porţie are 82 de kcal, dar nu are grăsime şi nici colesterol. Conţinutul de carbohidraţi este de 20 de grame, iar cel de sodiu, de 13 mg”, precizează lector. dr. Lygia Alexandrescu.

Nutriţionistul spune că, în ce priveşte cantitatea de zahăr consumat, aceasta variază de la o persoana la alta, în funcţie de necesarul caloric al fiecărui individ. De aceea, este recomandat ca acest aport caloric să fie adus de alimente bogate în nutrienţi, substanţe fitochimice, şi esenţiale unei bune stări de sănătate. Adulţii sedentari şi cei care încearcă să piardă excesul ponderal trebuie să-şi limiteze cantitatea de zahăr adăugat la 40-45 de grame pe zi, ceea ce ar corespunde unui aport energetic de 160-180 kcal zilnic, completează medicul Alexandrescu.