Deosebiri dintre diabetul de tip 1 și cel de tip 2

Din ce în ce mai mulți români suferă de diabet, iar cazurile apar la vârste din ce în ce mai fragede. Statisticile oficiale cuprind informații despre numărul total al acestora, unul care dă fiori reci. Dar, cu toate acestea, încă nu se știu prea multe despre ce presupune această afecțiune, și nici măcar care este diferența dintre diabetul de tip 1 și cel de tip 2. De aceea, vom încerca să detaliem puțin această problemă, pe înțelesul tuturor.

Și totuși… ce este diabetul?

Potrivit medicilor specialiști, prin diabet se înțelege acea grupare de tulburări metabolice caracterizate de nivele crescute ale glicemiei, induse de defecte în secreția de insulină și/sau sensibilității la insulină. Și nu, diabetul nu este o boală contagioasă, este doar o afecțiune care apare atunci când pancreasul nu mai poate produce insulina (sau nu produce deloc), sau atunci când organismul nu o mai poate utiliza cum trebuie.

Rolul insulinei în organism

Probabil că știi deja că insulina este acel hormon produs de pancreas și care lasă glucoza conținută de alimentele consumate să treacă din sânge în celulele organismului, pentru a produce energie. În sânge, toți carbohidrații pe care îi consumăm sunt transformați în glucoză, cea care este considerată ”combustibilul” organismului. Atunci când corpul nostru nu mai are capacitatea de a produce insulină, sau să o utilizeze eficient, atunci apar nivele mari de glucoză în organism. Științific, acest fenomen poartă numele de hiperglicemie. Atunci când nivelele ridicate ale glucozei sunt menținute pe termen lung, organismul este foarte afectat.

Diabetul de tip 1

Atunci când avem de a face cu diabetul de tip 1, în cazul acestuia insulele pancreatice sunt distruse total. Prin urmare, putem vorbi despre o afecțiune autoimună, cu deficit absolut la insulină. Acesta este și motivul pentru care injecțiile zilnice cu insulină sunt vitale pentru bolnav.

Diabetul de tip 2

Cauzele care pot duce la apariția cazurilor de diabet de tip 2 sunt numeroase, iar rezistența la insulină este prezentă. În cazul diabetului de tip 2, pancreasul produce suficientă insulină, chiar prea multă, dar acțiunea ei în țesuturi este blocată parțial. De aici și diferențele de tratament. Astfel, pentru diabetul de tip 1 tratamentul cu insulină se face încă de la începtul bolii, în timp la cel de tip 2 se recomandă schimbarea stilului alimentar, a stilului de viață, se prescriu antidiabetice orale și abia apoi, în cazuri grave, se recomandă un tratament mai puternic.

O soluție pentru tine

De multe ori, în aceste cazuri, medicul diabetolog nu poate fi la dispoziția ta oricând ai nevoie. De aceea, avem pentru tine o soluție, până ajungi la medic, și care se dovedește a fi de mare ajutor. Este vorba despre Pachetul promoțional Glicemic Suport + KETO-TEST gratuit, pe care îl poți găsi chiar aici și care are următoarele acțiuni:

• Adjuvant pentru menținerea glicemiei în limite normale;

• Stimulează funcționarea pancreasului;

• Ajută la regenerarea celulelor beta-pancreatice;

• Stimulent al metabolismului glucidelor;

• Îmbunătățește funcțiile sistemului circulator;

• Ajută la reducerea colesterolului și reglarea greutății corporale;

• Stimulent gastric și hepatic.

De asemenea, testele rapide pentru măsurarea nivelului corpilor cetonici din urină (cetonurie) reprezintă o modalitate comodă și extrem de utilă în monitorizarea dezechilibrului glicemiei în diabet și a procesului de ardere a grăsimilor corporale în curele de slăbire.

Diabetul de tip 1 nu poate fi prevenit

Copiii, adolescenții și tinerii sunt cei care suferă, de regulă, de diabetul de tip 1. Din nefericire, nu se cunosc cauzele care duc la apariția acestei afecțiuni, ceea ce înseamnă că nu poate fi prevenită. Doar se fac unele presupuneri care amintesc despre o predispoziție genetică sau de factorii de mediu.

Evoluție graduală pentru diabetul de tip 2

Spre deosebire de diabetul de tip 1, cel de tip 2 are o evoluție treptată. De regulă, cei care sunt afectați de această boală au peste 45 de ani, dar în ultima vreme și mulți tineri au fost diagnosticați cu această boală. De subliniat, factorii de risc care au o mare influență sunt kilogramele în plus, lipsa mișcării, dar și predispoziția genetică.

Cele mai frecvente simptome

De cele mai multe ori oamenii ajung prea târziu la medic și atunci se impune un tratament ceva mai strict. De aceea, specialiștii sunt de părere că ar trebui să fim mai atenți la semnalele pe care organismul nostru ni le aduce în atenție, pentru a recunoaște mai ușor simptomele diabetului. Între acestea se află micțiunile frecvente pe perioada nopții, setea excesivă, pierderea multor kilograme într-un timp scurt deși nu te afli la dietă, probleme cu vederea, amorțirea membrelor, senzație de oboseală excesivă, piele uscată și vindecarea mult mai dificilă a rănilor deschise.

O viață normală, cu diabet

Chiar dacă diabetul este o afecțiune care nu se vindecă, bolnavul poate avea o viață normală, atâta timp cât respect anumite reguli menite să îi asigure un nivel echilibrat al valorilor glicemiei. Este nevoie de doar puțină bunăvoință și disciplină, dar nu este chiar atât de greu de realizat.

Regim alimentar

Primul lucru pe care trebuie să-l facă o persoană care a primit acest diagnostic, de diabet de tip 2, este să își schimbe stilul alimentar, să adopte o dietă specială, una săracă în carbohidrați. Evită, de asemenea, alimentele procesate. Dieta ketogenică este cea care se potrivește cel mai bine în acest caz, așa că nu ezita să afli mai multe amănunte despre aceasta.

Exerciții fizice

Mai multă mișcare este esențială atunci când suferi de diabet de tip 2 deoarece duce la scăderea inflamației și a scăderii nivelului de zahăr din sânge. De aceea, este important să nu neglijezi acest aspect: fă plimbări lungi, înoată, mergi cu bicicleta, fă un abonament la sală. Nu uita să colaborezi permanent cu medicul tău diabetolog, pentru a monitoriza toate schimbările prin care trece organismul tău. S-ar putea să fie chiar nevoie de reducerea dozei de medicamente.

Fii atent la nivelul de stres

După cum probabil știi, stresul crează inflamație în organism, ceea ce poate duce la diabet. Stresul de scurtă durată este mai ușor de gestionat de către organism, dat atunci când suntem ”în focuri” aproape permanent, diabetul devine greu de controlat. De aceea, încearcă să mai reduci nivelul stresului din viața ta, iar organismul tău îți va mulțumi.

Odihnește-te

Pe perioada nopții, atunci când dormim, organismul nostru se reface, și de aceea este bine să nu te privezi de somn. În caz contrar, are loc creșterea nivelului inflamației. De aceea, ai nevoie de cel puțin opt ore de somn pe noapte pentru a reuși să mai pui stavilă manifestărilor neplăcute ale diabetului de tip 2.

Post Your Comment Here

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *