Cele mai importante beneficii oferite de dietele low-carb

Dietele low-carb au fost subiectul multor controverse, de-a lungul timpului. Astfel, după ce o bună perioadă specialiștii din domeniul sănătății le-au contestat, de la începutul anilor 2000 au fost realizate numeroase studii medicale care au demonstrat că acestea sunt benefice nu doar pentru pierderea în greutate, ci și în cazul altor afecțiuni. În rândurile următoare vom încerca să ți le prezentăm pe scurt, dar pe înțelesul tău, iar tu vei decide dacă apelezi sau nu la ele.

Dietele low-carb reduc pofta de mâncare

Atunci când ești la dietă, parcă senzația de foame se simte mai acut ca niciodată. De altfel, acesta este și principalul motiv pentru care majoritatea oamenilor renunță să mai țină acel regim. Ei bine, cu dietele low-carb nu te vei mai confrunta cu acea excesivă poftă de mâncare. În acest fel, vei reuși să consumi mai puține calorii, și vei slăbi aproape fără niciun pic de efort. Sună perfect, nu-i așa?

Număr mare de kilograme pierdute

Prin aportul scăzut de carbohidrați, dietele low-carb sunt recunoscute pentru faptul că te ajută să pierzi multe kilograme în plus. Mai multe dintre studiile realizate privind acest stil alimentar au demonstrat că se slăbește mai mult și mai repede, chiar și față de un regim restrictiv în ceea ce privește numărul de grăsimi. Totuși, pentru a nu exista acel efect de yo-yo, specialiștii sunt de părere că dietele low-carb ar trebuie să devină un stil de viață, pentru că organismul are numai de câștigat.

Te scapă de grăsimea abdominală

Multe dintre persoanele care țin regim pentru a slăbi câteva kilograme se plâng de faptul că deși au pierdut destul în greutate, grăsimea abdominală este în continuare prezentă. Ei bine, dietele low-carb au acest avantaj: te scapă de colăceii care parcă nu se mai dau duși. Și atunci, cum să nu îți placă și să renunți la stilul tău alimentar haotic și să aduci puțină disciplină în viața ta?

Scad nivelul trigliceridelor

Un nivel ridicat al trigliceridelor este asociat cu un risc crescut de a suferi de afecțiuni cardiovasculare. Prin urmare, este nevoie și de un regim alimentar, nu doar de medicație, pentru a le aduce la niveluri normale. În urma mai multor studii medicale s-a observat că dietele low-carb se achită cu brio de acest rol, așa că poate ar trebui să le studiezi mai cu atenție și să începi să le aplici principiile.

Ideale în diabetul de tip 2

Carbohidrații și diabetul de tip 2 nu sunt o combinație de succes, așa că este timpul să renunți la ei dacă vrei să îți reduci nivelul insulinei. În încercarea de a vedea care este stilul alimentar cu cele mai mari efecte benefice în cazul diabetului, cercetătorii au analizat multe diete și au ajuns la concluzia că, fără îndoială, cel mai bun mod de a reduce glicemia şi nivelul insulinei este de a scădea consumul de carbohidraţi. Adică exact principiul după care se ghidează dietele low-carb.

Pentru că se consumă extrem de puțini carbohidrați, corpul trece printr-o perioadă de adaptare, în care produce corpi cetonici. De aceea, ar fi utilă măsurarea acestora. Una dintre cele mai bune metode prin care se poate determina nivelului de corpi cetonici în urină este folosirea de teste rapide, Keto-Test, și care pot fi găsite aici. Cu ajutorul lor, testarea poate fi făcută chiar acasă, fără să mai fii nevoit/ă să te prezinți la un laborator de analize medicale. Aceste teste reprezintă atât o modalitate comodă și extrem de utilă în monitorizarea dezechilibrului glicemiei în diabet, dar și a procesului de ardere a grăsimilor corporale în curele de slăbire.

Scad tensiunea arterială

Multe persoane, chiar și dintre cele mai tinere, se plâng de valori mari ale tensiunii arteriale. În cazul acestora, se recomandă în primul rând să se apeleze la unele remedii naturiste și, mai ales, să se facă unele schimbări în planul alimentar. Cea mai la îndemână este reducerea carbohidraților, iar efectul acestei măsuri în ceea ce privește reglarea valorilor mari ale tensiunii arteriale nu va întârzia să apară.

Tratament eficient împotriva sindromului metabolic

Pentru cei care nu știu, sindromul metabolic este o problemă medicală care are o mare legătură cu riscul de diabet şi boli de inimă. Avem de a face, de fapt, cu mai multe simptome: grăsime abdominală, hipertensiune arterială, valori mari ale trigliceridelor și nivel scăzut al colesterolului ”bun”. Cu ajutorul unui stil alimentar sărac în carbohidrați, toate aceste neplăceri se ameliorează semnificativ.

Indicate în multe afecțiuni cerebrale

Ai auzit, desigur, că glucoza este esențială pentru buna funcționare a creierului, și nu vrem să contrazicem această afirmație. Cu toate acestea, trebuie să știi că și cetonele sunt la fel de bune, așa că poate ar trebui să te gândești mai serios la asta.

Mai multe studii medicale au evidențiat faptul că dieta ketogenică a avut rezultate remarcabile în rândul copiilor care sufereau de epilepsie care nu răspundea la tratamentul medicamentos. O veste cu adevărat remarcabilă este și cea cum că mai bine de jumătate dintre copiii care au adoptat acest stil alimentar au redus mult convulsiile, iar aproape 15% dintre ei nu le-au mai avut deloc.

Acestea fiind datele, în prezent cercetătorii încearcă să vadă care ar fi efectele dietelor sărace în carbohidrați și în cazul persoanelor adulte, care suferă de afecțiuni precum boala Alzheimer şi boala Parkinson. Și, din câte se pare, efectele sunt dintre cele mai bune, așa că este posibil să avem din nou o variantă câștigătoare.

Decizia îți aparține

După cum vezi, există o mulțime de beneficii pe care dietele low-carb le aduc organismului, unele deloc de neglijat. Dacă te confrunți cu una sau  mai multe probleme de sănătate dintre cele expuse mai sus, poate ar trebui să iei în calcul și adoptarea acestui stil alimentar, ca un ajutor în plus dat organismului pentru a ameliora sau chiar trata boala. Evident, nu trebuie să renunți la tratamentul primit de la medic, și tot cu el poți discuta dacă istoricul tău medical îți permite să faci această schimbare. În cazul în care totul este în regulă, oferă-i organismului tău această șansă, și nu vei regreta decizia luată!

Post Your Comment Here

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *