Catina…..arbustul spinos


Catina este deosebit de bogata in vitamine: A, C, B1, B2, E, D2, D3. Ea contine acid folic, acid nicotinic, acizi grasi nesaturati, aminoacizi esentiali (acid glutaminic, arginina, lizina), ioni de sodiu, potasiu, calciu, magneziu si uleiuri volatile

Catina este un bun tonifiant general. Fructele de catina sunt considerate o polivitamina generala, putind fi consumate sub forma de suc, gem, sirop sau vin.
Sucul de catina, fiind foarte concentrat, se bea indoit cu apa. Amestecat cu miere si decoct de menta este bun in tratamentul bolilor tubului digestiv, mai cu seama cand aciditatea este mai scazuta: la 3 pahare de suc se adauga un pahar de apa fiarta, 50 de grame de miere si 1/2 pahar de decoct de menta.
Infuzia de catina se prepara dintr-o lingura de fructe zdrobite la 250 ml de apa clocotita. Se lasa 30 de minute, dupa care se bea fractionat, pe parcursul intregii zile.
Sucul de catina, fiind foarte concentrat, se bea indoit cu apa.
Uleiul de catina este foarte eficient in prenirea arteriosclerozei si in normalizarea tensiunii. Iarna, putem folosi ulei de catina pentru a proteja partile corpului care sunt cele mai expuse frigului, adica fata, miinile si picioarele.

Alte article asemanatoare:

  1. Stafidele……..
  2. Migdale si beneficiile lor
  3. Slabeste Mancand !
  4. Cafea Verde cu Ghimbir
  5. ULEIUL DE ARGAN