Avocado-beneficiile fructului

Fructul de avocado este o sursa bogata de acizi grasi esentiali, insa beneficiile pe care fructul il prezinta pentru sanatate izvorasc din numeroase alte proprietati nutritionale importante.
Fructul de avocado devine verde inchis sau mov inchis atunci cand este copt, iar in interior are o samanta lemnoasa maron. Fiecare fruct cantareste in jur de 300-700 g. Un fruct de avocado contine in jur de 22,5 g de grasimi, dintre care doua treimi sunt mononesaturate (benefice sanatatii). O calitate importanta a fructelor de avocado este ca acestea contin foarte putina fructoza (asociata cu predispozitia spre ingrasare) si circa 20 de nutrienti esentiali, precum fibrele, potasiul (intr-o cantitate dubla comparativ cu bananele), vitamina E, complexul de vitamine B si acidul folic.
-au proprietati antioxidante puternice, contribuind la prevenirea declansarii diverselor tipuri de cancer.
-au capacitatea de a proteja ficatul impotriva cirozei si hepatitei virale.
-contin anumiti compusi care inhiba si distrug celulele cancerului oral.
-ajuta la cresterea nivelului de colesterol bun in organism  si la reducerea celui rau , precum si la diminuarea numarului de trigliceride in sange.
-fructul avocado mentine sanatatea sistemului cardiovascular, prin continutul in vitamina B6 si acid folic, doua substante care regleaza nivelul homocisteinei (compus asociat cu un risc crescut de imbolnavire cardiaca); intrucat contin vitamina E, glutation si grasimi mononesaturate, fructele de avocado protejeaza inima si sustin activitatea cardiaca;
-regleaza hipertensiunea arteriala, prin continutul bogat de potasiu;
-imbunatatesc vederea, cu ajutorul carotenoidului numit luteina (ce previne si stopeaza degenerarea maculara asociata cu inaintarea in varsta si cataracta);
-regleaza nivelul de glicemie si controleaza diabetul, reducand rezistenta la insulina a organismului, prin grasimile sanatoase si fibrele solubile continute;
-reduc riscul de accident vascular cerebral, tot prin continutul de acid folic (studiile au demonstrat ca aceasta substanta s-a dovedit utila in prevenirea comotiilor cerebrale);
-intarzie procesul de imbatranire a organismului, prin antioxidantii din compozitie (in special glutationul), care intaresc sistemul imunitar, protejeaza celulele si echilibreaza functiile sistemului nervos;
-previn cancerul de prostata si de san.
-trateaza diverse afectiuni dermatologice (psoriazisul in special), prin efectul semnificativ de hidratare a pielii;
Fructele de avocado pot fi consumate crude, in salate sau individual, asezonate cu sare si piper, sirop de artar sau diverse ierburi aromatice si condimente. Ele mai pot consumate si in locul grasimilor folosite la gatitul preparatelor coapte (substituind uleiul, untul etc.).Mai multe poti vedea aici.